Terug

Daan Roosegaarde wil Afsluitdijk in nieuw licht zetten

‘Mijn geliefde plek op de Afsluitdijk is halverwege, bij Breezanddijk. Met de rug naar het IJsselmeer en de Waddenzee aan mijn voeten, daar ligt een van de donkerste plekken van ons land.” Kunstenaar Daan Roosegaarde (36) heeft van het Rijk de opdracht gekregen om in samenwerking met een team van ontwerpers en ondernemers de aloude Afsluitdijk een nieuwe schoonheid te verlenen als onderdeel van het grootschalige project van versterking en herinrichting van de zeewering.

Als Icoon Afsluitdijk krijgt dit monument van Dutch Design een „nieuwe laag”, zoals Roosegaarde het noemt. De naam Icoon Afsluitdijk is bedacht door minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) die Studio Roosegaarde de opdracht ruim een jaar geleden gunde. De 32 kilometer lange dijk, opgeleverd in 1932, is het enige menselijke kunstwerk van Nederland „dat vanuit de ruimte te zien is”, zoals astronaut André Kuipers het eens formuleerde. „Maar”, voegt Roosegaarde eraan toe, „de dijk is voor velen te onbekend en te onbemind. Dat geldt ook in het buitenland. De meeste bezoekers houden halt bij het Monument van Dudok met zijn uitkijktoren, en dat is het.”

Roosegaarde beschouwt zichzelf niet alleen als designer van de nieuwe Afsluitdijk. Vanaf begin september is hij ook curator. In deze rol maakt hij het mogelijk dat de dijk zondag 4 september voor het autoverkeer dichtgaat, vanaf twee uur ’s nachts tot het middaguur. Dan begint een marathon waaraan duizenden hardlopers deelnemen. Deze run markeert Afsluitdijk Open. Trombosestichting Nederland vroeg hem dit sociale evenement te verwezenlijken. Foto’s van autoloze zondagen uit de jaren zeventig brachten hem op het idee van deze marathon: op een snelweg kun je ook iets anders doen dan autorijden. Begin september gaat ook een tentoonstelling open met daarin een presentatie van zijn nieuwe en permanente projecten op de Afsluitdijk.

Lees meer over project Icoon Afsluitdijk.

Bron: NRC, 13-07-2016
Foto & video: Studio Roosegaarde ©

 Bekijk hier de video