Nieuws

Thuiskomst TeamNL op De Coolste Baan

De Coolste Baan was de locatie voor de thuiskomst van TeamNL. De Olympische ploeg met de geweldige medailleoogst werd door honderden mensen onthaald op de schaatsbaan in het Olympisch Stadion.

De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van Pyeongchang zijn door enkele honderden toeschouwers, onder wie familie en vrienden, gehuldigd in het Olympisch Stadion in Amsterdam, op De Coolste Baan van Nederland. Een voor een werden de atleten onder luid gejuich onthaald op historische grond. Nederlands succesvolste olympiër Ireen Wüst, vlaggendrager bij de sluitingsceremonie, zwaaide ook bij haar opkomst in Amsterdam triomfantelijk met de Nederlandse vlag.

Na het onthaal werden onder anderen Suzanne Schulting, Sven Kramer, chef de mission Jeroen Bijl en NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis op het podium geïnterviewd. Kramer analyseerde zijn optredens nog een keer. “De eerste week met goud op de 5.000 meter was fantastisch, de tweede met de 10 kilometer teleurstellend. Maar achteraf moet ik tevreden zijn met mijn ‘hattrick’ op de 5 kilometer”, doelde Kramer op zijn drie gouden plakken op drie opeenvolgende Spelen. Bijl wilde niet één prestatie als hoogtepunt noemen. “Voor mij waren alle medailles een hoogtepunt, allemaal met een eigen verhaal waarvoor is gestreden. Samen hebben ze het erg goed gedaan.”

Vlam van het Olympisch Stadion aan voor gouden medailles

De succesvolle olympische atleten landden omstreeks 16.15 uur op Schiphol, waarna zij per bus naar het Olympisch Stadion reden. Het KLM-toestel waarmee zij vlogen, werd het laatste deel van de vlucht traditioneel begeleid door twee F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht. Twintig medailles behaalde TeamNL in Zuid-Korea. Daarvan waren er acht van goud, zes van zilver en zes van brons. Gouden medaillewinnaars Kramer, Schulting, Wüst, Visser en Achtereekte mochten een gouden knop indrukken, waarna de vlam van het Olympisch Stadion werd ontstoken.