Nieuws

Schaatsploeg Wüst omarmd door nieuw initiatief

Mede dankzij voormalig succescoach Gerard Kemkers is een groep topschaatsers een contract overeengekomen met investeringsmaatschappij Infestos, dat een nieuw initiatief start. Onder anderen Ireen Wüst, Esmee Visser en Marcel Bosker zijn komend seizoen verzekerd van een ploegsponsor. ,,Dit wordt heel anders dan de klassieke manier van sportsponsoring”, zegt Kemkers.

Het nieuwe project van Infestos is gericht op duurzame talentontwikkeling in de sport en het bedrijfsleven. Het schaatsen is daar dus een onderdeel van. ,,Het doel is om uiteindelijk tot een multi-sporttalententeam te komen, waarbij de schaatsploeg als een vliegwiel dient”, verduidelijkt Kemkers. ,,De klassieke vorm van sportsponsoring is simpelweg naast de kampioenen staan. Infestos zegt juist: wij willen talenten helpen om naar de top te komen. En als ze dan uiteindelijk de overstap maken naar de grote ploegen, dan is dat prima. Wij willen die constante voeding blijven brengen naar de beste ploegen van Nederland. En dat in allerlei sporten.”

 

De 51-jarige Drentse Groninger, die de schaatswereld in 2014 inruilde voor de voetbalwereld, vertrekt op 1 oktober als manager topsport en talentontwikkeling bij FC Groningen. Vanaf 1 november zal hij zich namens de investeringsmaatschappij uit Enschede gaan inzetten voor de verdere concretisering van het betreffende talentenprogramma. ,,Wat mij ook aanspreekt, is dat dit een achtergrondfunctie is”, vertelt Kemkers. ,,Dat vind ik prettig in mijn huidige levensfase, waarin ik graag mijn kennis, kunde en passie wil overdragen aan de nieuwe generatie coaches en andere begeleiders. Dat wordt dan ook mijn rol in dit geheel.”

 

Infestos kiest er bewust voor om niet zijn naam aan de betreffende schaatsploeg te verbinden, aangezien de investeringsmaatschappij werkt aan een zogeheten ‘open platform’. De nieuwe sportsponsor stopt er zelf een serieus geldbedrag in en hoopt dat ook andere partijen zich aansluiten bij het project omtrent talentontwikkeling in de sport en het bedrijfsleven.

 

Peter Kolder en Wouter olde Heuvel zullen de schaatsploeg gaan leiden als coaches. Naast Wüst, Visser en Bosker maken ook Lotte van Beek, Jos de Vos, Louis Hollaar en Marwin Talsma deel uit van het team. Wüst, Bosker, Visser, Kolder en Olde Heuvel tekenen een contract voor twee jaar. De rest voor één jaar, waarbij beide partijen de intentie hebben om langer met elkaar door te gaan. Wüst (32) en Van Beek (26) dienen met hun ervaring als een soort mentoren.

 

,,De zoektocht naar een sponsor heeft lang geduurd”, verzucht olympisch kampioene op de vijf kilometer Esmee Visser (22). ,,Maar ik heb liever laat duidelijkheid en dan bouwen aan een project voor de lange termijn dan een initiatief dat even snel tussendoor komt en alleen voor de korte termijn werkt.”

 

Bij deze samenwerking heeft ze wat dat betreft een goed gevoel. ,,We zijn nu onderdeel van een groot project waarbij talenten in diverse sporten de weg naar de top kunnen afleggen, en dan ook nog eens met de ondersteuning van veel ervaren mensen. Ik zie mezelf nog steeds als een talent en kan nog heel veel leren, ook van andere sporten. Ik hoop dat veel bedrijven enthousiast worden en zich bij dit initiatief gaan aansluiten.”

 

Indirect hebben Visser en consorten hun nieuwe sponsor grotendeels aan Kemkers te danken. Sportfysiotherapeut Arthur Bennink vernam van Infestos dat het bedrijf graag iets met talenten in de sport wilde ondernemen en Bennink noemde aansluitend de naam van Kemkers. Vervolgens is het balletje snel gaan rollen, waarin ook sportmarketingbureau House of Sports een belangrijk aandeel had.

 

,,Dit alles is nog maar een paar weken oud. Maar als de klik er is, dan kan het snel gaan”, aldus Kemkers. ,,Het is een uitdaging waarbij ik deels in het diepe val en in heel nieuwe netwerken terechtkom. Dat vind ik mooi. Dat prikkelt, stimuleert en is de basis van groei. En het is natuurlijk een leuke bijkomstigheid dat we hiermee een mooie bijdrage kunnen leveren aan de schaatssport. Geweldig dat het zo bij elkaar komt.”