Nieuws

Nederlandse Loterij Baanselectie succesvol op WK Baanwielrennen

De Nederlandse Loterij baanselectie kan terugkijken op een succesvol wereldkampioenschap op de baan in Pruszków.

Zes keer goud, vier keer zilver en één keer brons. De Nederlandse ploeg was oppermachtig bij de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków en de trotse leider in het medailleklassement. En dat één jaar voor de Olympische Spelen in Tokio.

Het toernooi begon met een gouden medaille op de teamsprint voor de mannen en zilver voor Kirsten Wild op de scratch. De Nederlandse sprinters waren in aanloop naar het wereldkampioenschap ongeslagen geweest op de teamsprint voor de mannen, zowel in de wereldbekers als op het Europees kampioenschap. Ze startten dan ook als grote favoriet voor het goud en die rol maakten ze helemaal waar. In Polen reikten ze tot een nieuw Nederlands record: 41,923. In de kwalificaties en de finale reed Nederland met Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. In de eerste ronde nam Matthijs Büchli de plek van Hoogland in. Hierdoor mochten ze alle vier als winnaars op het podium en kregen ze een regenboogtrui omgehangen.

Na winst op de teamsprint bij de mannen – een gouden kwartet waar Matthijs Büchli al deel van uitmaakte – won de vice-olympisch kampioen van Rio nu individueel goud op de keirin. Roy Eefting maakte de feestvreugde compleet met een zilveren medaille op de scratch. Kirsten Wild prolongeerde haar gouden plak op het omnium, terwijl Jan-Willem van Schip zijn allereerste regenboogtrui veroverde door de mondiale puntenkoers te winnen. Theo Bos deed er zilver op de kilometer bij. Kirsten Wild en Amy Pieters reden in de Pruszków Arena naar goud op de madison voor de vrouwen.

Oranje sloot het WK af met een gouden medaille op het sprinttoernooi door Harrie Lavreysen. In een oranje getinte finale versloeg hij Jeffrey Hoogland in twee heats. Lavreysen was dolblij met zijn regenboogtrui. “Het is alleen jammer dat ik Jeffrey ermee versla. Omdat we beiden de snelste tijden reden, wist ik dat we elkaar pas in de eindstrijd konden tegenkomen. En als je dan op de fiets stapt, is het ieder voor zich”. Hoogland: “Als je in de sprintfinale staat, kun je alleen nog maar goud verliezen. Maar als ik moet verliezen, doe ik dat liever van Harrie dan van de andere halve finalisten Glaetzer of Rudyk.

Bron: KNWU